U kunt onze honing bestellen via de webwinkel.

Bestel drie potten of meer omdat we 7.25 in rekening moeten brengen voor verzendkosten.

 

 

Onze natuurlijke honing productie zonder manipulatie direct uit de bijenkast!

Voor honingzalf zijn en geen verzendkosten!

 

 

Het ontstaan van honing

Honing is  door bijen gemaakt. Een honingbij haalt nectar uit een bloem. En vliegt terug naar haar volk in de bijenkast. In zijn maag heef ze de nectar De nectar wordt in het bijenkorf afgezet. Daar nemen de werkbijen deze nectar over en kauwen hier op. Door dit kauwproces wordt de glucose die in de nectar zit omgezet in fructose en glucose. Dit mengsel uitb de maag brengen ze in de bijenraad maar dan is de vochtigheid nog te hoog en gaan dan wapperen met hun vleugels om  het vocht gehalte op laag te

 

De historie van honing

Honing werd in 1550 voor Christus in Egypte al gebruikt om geïnfecteerde wonden en brandwonden te genezen. Later werd dit ook gebruikt door de Grieken en Romeinen. In die tijd wisten ze nog niet wat de reden was dat honing een goede wondgenezer was, maar ze merkten wel op dat hun wonden sneller genazen dan zonder honing.

Sinds het ontstaan van de antibiotica is de honing wat meer op de achtergrond gekomen, maar nog steeds wordt het gebruikt bij verschillende wonden. Dit is wel vaak pas als men merkt dat de antibiotica niet meer werkt.

Ondertussen wordt er nog verder onderzoek gedaan om te kijken welke voordelen honing nog heeft en in welke omstandigheden dit nog gebruikt kan worden.

Koud geslingerde honing

 

Die maken wij door de raten uit de bijenkast direct te slingeren met een soort handmatig aan gedreven centrifuge. Onze honing heeft een speciale samenstelling omdat daar niet mee is gerommeld en de een h(eerlijke) honing is Daaruit is gemerkt dat honing een antibacteriële eigenschap heeft. Het doodt dus de bacteriën in de wonde. Het voordeel van honing is dat het meer dan vijftig soorten bacteriën kan doden. Ook de meer resistente bacteriën overleven niet met honing. Door deze antibacteriële werking wordt het weefsel in de wonde minder snel ontstoken en dood weefsel wordt afgebroken. Deze antibacteriële werking ontstaat door de waterstofperoxide, een hoge osmolariteit en de antioxidanten die in de honing zitten. Bovendien worden de witte bloedcellen gestimuleerd, die een belangrijke rol spelen bij het herstellen van de wonden.

Honing kan niet op elke wonde gebruikt worden. Ook is het belangrijk om te weten in welke fase van het herstellingsproces een wond zich bevindt. Hier kan best een arts over oordelen.

Nevenwerkingen

Omdat honing een natuurlijk product is, kent het weinig bijwerkingen. In een uitzonderlijk geval heeft de patiënt meer pijn na het aanbrengen van de honing. Als je voor veel allergisch bent, kan honing ook leiden tot een allergische reactie. In dat geval ontstaan de klassieke symptomen zoals roodheid, zwelling en in ergere gevallen shock.

 

Honing kopen bij de Imker

De honing die u in de supermarkt koopt is meestal bewerkt en verwarmt en gefilterd dus daar zijn al goed eigenschappen verloren gegaan Onze honingzalf of honing wordt in de wond ingebracht tot heel de wond bedekt is. Aan de hand van de hoeveelheid wondvocht wordt de honing dagelijks of om de drie dagen vervangen. Daarnaast is er nog een honingzalf. Deze zalf zal het vocht aan de wond onttrekken en zorgen voor een goed wondmilieu. In geval van dood weefsel wordt dit ook afgebroken. Honingzalf heeft ook een antibacteriële werking. Als laatste hebben we de honingverbanden. Dit zijn verbanden die op de wonde worden aangebracht om een vochtig wondbed te creëren en het genezingsproces te versnellen.

 

Bij welke wonden wordt honing gebruikt?

 

Een chronische wond is meestal alkalisch. Door honing in de wond te doen, zal het weefsel weer zuurder worden. Dit is nodig om de wond te laten genezen. Ook zal de honing zorgen voor een vochtige omgeving. Het zal het vocht onttrekken uit de diepere delen van de wond. Dit maakt het weefsel ongunstig voor de bacteriën om te overleven. Bovendien zorgt de stroperige textuur van de honing voor een extra barrière tegen bacteriën. Een voordeel van honing bij een chronische wonden is dat de patiënt niet in het ziekenhuis hoeft te verblijven. Hij kan thuis zelf zijn wondzorg doen. 

 

Brandwonden

Honing wordt meer gebruikt bij brandwonden. Vooral bij oppervlakkige tot matige brandwonden wordt een versneld genezingsproces gezien. Dit kan verklaard worden omdat een brandwonde zeer droog is. Honing zal verkoelend aanvoelen en de wond weer vochtig maken, waardoor er een gunstig milieu ontstaat zodat de wond kan genezen.

Diepe wonden

Bij diepe wonden is honing een ideale oplossing. Honing bevat de bouwstoffen die nodig zijn om het weefsel vanuit de diepte te laten granuleren. Omdat honing meer van vijftig verschillende soorten bacteriën bestrijdt, is de kans klein dat er met honing een ontsteking zal ontstaan.

Honingzalf in de wondzorg kan een prima alternatief zijn voor het gebruik van vaak dure wondzorgproducten die nadelen met zich meebrengen. Het brengt vaak een oplossing voor wonden waar andere producten al gefaald hebben. Het heeft een brede werking op alle aspecten van de wond en is zeer gemakkelijk in gebruik omdat er geen bijwerkingen aan gebonden zijn.

 

 

 

 

 

Haalbijen

 

Nectar bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen. De haalbijen zuigen tijdens hun foerageervluchten de vloeibare nectar op van de nectariën van bloemen en andere plantendelen. De nectar komt in de in het achterlijf gelegen honingmaag. (Het ventiel tussen honingmaag en middendarm verhindert daarbij de vermenging met de producten van de spijsvertering van de bij.) De haalbijen voegen er daar direct al (vanuit verschillende speekselklieren in de kop en het borststuk van de bij) de eerste enzymen en goede bacteriën aan de nectar toe. Door de werking van deze enzymen en enzymen afkomstig van de planten breken de meervoudige suikers af tot beter verteerbare enkelvoudige suikers.

In de bijenkast

Bij terugkomst in de bijenkast wordt het suikerhoudende sap uit de honingmaag via de monddelen aan de jongere bijen overgedragen. Terwijl de druppel van bij naar bij beweegt voegen de bijen steeds kleine beetjes speeksel - ook wel secreet genoemd - toe vanuit de kopklieren tijdens het passeren van de slokdarm. In dit speeksel zitten verschillende enzymen zoals diastase, invertase, katalase die inwerken op de nectarsuikers. Ook glucoseoxidase wordt toegevoegd. Glucoseoxidase activeert de omzetting van glucose tot gluconzuur en waterstofperoxide. Het gluconzuur creëert een zuur milieu en de waterstofperoxide zorgt voor een desinfecterend effect, waardoor de honing en ook de bijenkast bacterie- en schimmelvrij blijven. Hoe meer glucoseoxidase aanwezig is, hoe meer waterstofperoxide en gluconzuur er zal worden gevormd. Het enzym blijft actief zolang de nectar nog niet helemaal tot honing is ingedikt.

Het vochtgehalte wordt verminderd in de honing door verdamping; daartoe wordt de honing in druppeltjes op de bijentong aan de warme droge lucht in de bijenkast blootgesteld. Gedurende deze operatie worden ook voortdurend enzymen toegevoegd. Daarna wordt de honing in de lege honingraatcellen opgeborgen. In de honingraat wordt de honing ten slotte door speciale ontvochtigings- en ventilatietechnieken zoals snel vleugelgeklapper verder ingedikt, totdat de honing een watergehalte van ongeveer 20 procent en de juiste rijpheid heeft. Als de

honing rijp is worden de cellen met wasdekseltjes verzegeld zie foto. Nu is het tijd om de honing te oosten. Voor elke kilo honing is 4 kilo nectar nodig.

De verwerking door ons het slingeren

 De ramen worden uit de bijenkasten genomen, de wasdekseltjes waarmee de cellen verzegeld zijn, worden weggesneden, waarna de ramen met de open raat in een centrifuge (de honingslinger) wordt gehangen en de honing eruit wordt geslingerd. De honing wordt vervolgens gezeefd. De meeste honing is tegenwoordig slingerhoning.

Baby’s

Baby's onder een jaar kunnen uit voorzorg het beste nog geen honing eten. Het maag- en darmstelsel van zuigelingen tot 12 maanden is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor nog instabiel. Het kan niet uitgesloten worden dat er sporen van de bacterie Clostridium botulinum, die overal voorkomt, ook in honing aanwezig zijn. In een enkel geval zouden deze sporen zuigelingenbotulisme kunnen veroorzaken.

Antibioticum

Honing staat bekend als natuurlijk antibioticum. Dit komt onder andere door de hoge concentratie aan suiker en het voorkomen van waterstofperoxide, dat door een suikerafbrekend enzym in de honing wordt aangemaakt. Verder bevat honing ook een antibacteriële proteïne, die ook een functie in het afweersysteem van bijen vervult.

Honing wordt in het menselijk lichaam te snel afgebroken om daar als antibioticum te kunnen werken. Op de huid zou hij echter wel soelaas kunnen brengen. Er wordt tegenwoordig om die reden dan ook klinisch onderzoek gedaan naar het, in wezen oeroude, gebruik van honing ter bevordering van de wondgenezing

 

 

 

De rijpe honing met wasdekseltjes die kan worden geoogst.
De rijpe honing met wasdekseltjes die kan worden geoogst.